Svalbard Skimaraton 2015

Verdens nordligste skimaraton må selvsagt befinne seg i Norge, uten tvil. Svalbard Skimaraton 2015 var en fantastisk konkurranse, ikke minst fordi hundrevis av hobbyentusiaster blandet seg med mange kjente skihelter i kampen om de prestisjefulle medaljene. Hit kom blant andre Therese Johaug, Niklas Dyrhaug og Johan Kjølstad, tre norske skiløpere som også konkurrerer internasjonalt i store løp og selvfølgelig har en plass på det norske landslaget.

Flotte resultater for de norske favorittene

Man kunne tro at de kjente skiløperne slappet litt av i disse mindre anerkjente konkurransene, men da må man tro om igjen. Alle la seg ut til det fulle, og de ovennevnte endte med fantastiske resultater – bortsett fra Johaug, som så seg nødt til å avbryte skiløpet underveis. Niklas Dyrhaug fullførste som førstemann i sin aldersklasse, med en tid på 2:09:54. Aldersklassen over ble dominert av Johan Kjølstad, som klarte å tilbakelegge 42 kilometer på kun 2:05:36, altså fire minutter raskere enn Dyrhaug. En fantastisk tid, spør du oss! Og vit at Birkebeineren, som er 12 kilometer lenger, har en rekord på 2:19:28, altså kun ti minutter mer enn Svalbard Skimaraton. Værforholdene er derimot veldig ulike, dermed regnes Svalbard Skimaraton for å være noe vanskeligere enn Birkebeinerrennet. Det kan derfor være interessant å se på hva eksperter sier, og om gode tider i et «mindre» og mer avsidesliggende maraton i det hele tatt spiller inn i forhold til vurderingen foran store konkurranser.

Ikke et løp for alle – men en flott opplevelse

Svalbard Skimaraton er ikke for alle, men både tilskuere og idrettsutøvere som tar turen til den nordlige øya får uforglemmelige minner for livet. Her kan man nemlig møte alt fra reinsdyr og fjellrever til hvalrosser og isbjørner. Dette gjør Svalbard Skimaraton til et unik skiløp med mange spennende detaljer – hvor ellers kan du se isbjørnvakter kjøre rundt i løypene på firhjulinger? Forresten er ryggsekk påkrevd i Svalbard Skimaraton, noe som på nytt skiller den fra de fleste andre kjente skiløp. Ikke tro at Svalbard er langt unna – det finnes billige flybilletter til Longyearbyen fra Oslo, dermed bør enhver nordmann ta turen innom 78 grader nord.